aprilie 20, 2010

drumuri în inima bascilor. euskaldea.

plouă. picături mari, de ploaie de aprilie cu tunet și fulger. de parcă întreaga lume este acoperita de trăirile oamenilor care se aduna în Plaza Sacrado Corason în Bilbao

De la bilbao14aprilie


pe geamurile Unor bănci anunțul apare cu câteva zile înainte. oamenii mișună. se întâmplă ceva. noi, cei călători pe aici putem trece pe alături. m-am oprit atentă la unele baruri basce, toate cu drapelul Atletico Bilbao și doar unele cu fotografia lui Jon. după aceea aflăm că în data de 15 aprilie, în Bilbao și San Sebastian (Donostia in euskara) au fost arestați 10 oameni, printre care profesori universitari și avocați. mă ia cu frig. îmi amintesc ce liniște era la noi în 7-8-9 aprilie anul trecut.

plouă.plouă tare.

De la 2010_04_18


unii zevzeci de străzi se raliază. devin una cu mulțimea. din ceea ce aud, rețin doar DEMOCRATZIA.
polițiști peste tot. drumul curat. de atâta ploaie. și de plin de jurnaliști.

De la 2010_04_18


de parcă îi aduce apa. nu asta. alta.
De la 2010_04_18


în față la Teatrul din casco Viejo ne așteaptă microfoane. doi tineri. unul vorbește euskara, altul traduce în spaniola. TRĂIM ÎNTRO ȚARĂ CU REGIM POLIȚIENESC, spune cel-cu-față-de-che-guevara.

apoi, toți
De la 2010_04_18

cântă în șoaptă, cu mâinile în sus, adunate în pumn. melodia trece pe lângă ochi și ajunge în inimă. de acolo nu va mai ieși niciodată.
două minute
trei minute
toți se întorc acasă.

casa lor este Țara Bascilor.
a oamenilor cu puterea de a șopti cu pumnul strâns că vor identitate.
Trimiteți un comentariu