aprilie 01, 2013

aripa de fluture bate stresul peste cap

patru zile de stres, frustrare, îngrijorare, eliberare, apă şi informaţii.
patru zile de oameni calzi, frumoşi, şi rotunzi.
patru zile de sine plin şi de comunicare cu propriul corp.
duminică am luat certificat de WingWave Coach!


de obicei, filosofii sunt reticenţi când e vorba de psihologi. şi invers. de obicei psihologii sunt reticenţi între ei. se împart în categorii dogmatizante şi încep lupta. oare cine e mai bun?

patru zile cu: psihologi, specialişti IT, hair-styling, logopezi, profesori, biologi. NLP şi WingWave. echipă formată :)

marile schimbări în viaţa mea vin cam odată la doi ani. calmul, pacea şi creşterea se opresc brusc şi începe furtuna. cred că şi eu contribui la ruptura patternului (şi cel bun e pattern).

 Hegel avea dreptate cu triunghiul lui dialectic (teză - antiteză - sinteză). pe scurt, se întâmplă cam aşa. există o etapă din viaţă. Bună, plină de realizări şi evenimente frumoase. totul merge ca pe unt. eşti mulţumit şi OK. asta se numeşte TEZĂ.

şi încep fignelele. iniţial, semnele vin pe conflicte minore cu ceilalţi, apoi creşte în - despărţiri, griji, poate fi pierdere de job, de casă de masă, de oameni dragi. şi tu parcă ai vrea să ieşi la suprafaţă şi nu poţi. şi te înglozi si mai mult. şi începi să dai şi mai tare din coate. ca în mlaştină. şi ai nevoie de cineva, care să întindă creanga de care să te apuci. perioada asta se numeşte ANTITEZĂ.

viaţa ta s-a schimbat. înveţi ceva, depozitezi altceva. mai multe stresuri, mai multe riduri, mai multă minte. mai multă înţelegere a lumii şi empatie. sau răutate, ciudă, ură. asta se numeşte SINTEZA.

conform lui Hegel, nu există posibilitatea unei schimbări fără aceste trei elemente. este nevoie să trăim anumite experienţe, pentru ca să creştem. dar ele lasă urme.

în perioada antitezei mele din viaţă am lăsat toul baltă, chiar dacă ardea cu foc mocnit şi cu toate şansele să devină vulcan şi m-am dus la Bacău. la o formare pe WingWave. am venit înapoi echipată cu o serie de instrumente care permit creşterea performanţei proprii, a creativităţii şi eliberarea de emoţii negative sau pretenţii nebune la sine, la lume şi la Dumnezeu. am învăţat cum să ascult un corp, al meu în primul rînd şi cum să îi dau ceea ce vrea. am învăţat că stresul poate fi diminuat în câteva minute, dacă ştii să asculţi ce spune sistemul tău nervos.

şi am venit înapoi fără încordarea musculară, păstrată în mine de ani de zile, fără dureri de spate ucigătoare. şi mai întreagă cu un centimentru.

am mai înţeles ceva. Hegel nu a vorbit niciodată cît trebuie să dureze Antiteza. WingWave m-a învăţat că perioada asta poate dura mult mai puţin decât credem.

ps. deşi foarte confuz  în primele zile, la sfârşit de training, am ajuns să fiu sigură că pot ajuta oamenii să îşi găsească tema stresantă, să scape de traume şi să meargă prin noua etapă din viaţă cu ochii larg deschişi pentru nou.

ps. am avut modele de oameni plini şi frumoşi şi profesionişti. Codoban şi profa mea de română pentru profesorat. prieteni dragi pentru modele de dăruire şi de iubire şi încă cineva. Unul. în aceste patru zile am întâlnit doi oameni deosebiti:
Carola Muller m-a inspirat prin exemplul ei de a fi coach responsabil, cald şi sigur de ceea ce face. Carola vorbea în germană şi noi înţelegeam ce spune. :). multumesc, Carola, pentru că m-ai ajutat să îmi eliberez umerii şi să învăţ să ajut pe alţii
Marius Catiche e un model de lider nonformal şi manager, alături de care oamenii cresc, se dezvoltă şi zboară. atent la detalii, carismatic, direct şi cald, am învăţat de la Marius că pasiunea împinge munţii. Mulţumesc :)
şi am învăţat de la colegii mei de curs că "Se poate şterge orice" dacă râzi mult, copios şi din inimă.






3 comentarii:

Anonim spunea...

Interesanta experienta. Aproape de ce gindesc si simt eu. O sa citesc cu placere, daca mai exteriorizezi stari de acestea. valeriu

Unknown spunea...

Valeriu
mi-ai dat o idee! cred ca o sa fac un gen de jurnal de stari si cum am depasit eu unele chestii. plus experiente de invatare :)

Rodion Guștiuc spunea...

Salutare, drag blogger!

Inițial vreau să-ți mulțumesc pentru activitatea ta internautică!
Cu plăcere lecturez articolele semnate de tine și recomand și altora același lucru.
Să știi că această postare a întrat în vizorul meu pentru revista blogurilor în cadrul emisiunii „Blogosfera Radio: Seara pe on-line cu Rodion” din 21 mai 2013.
În această ediție, împreună cu Irina Staver am fost inspirați de rîndurile semnate de tine.
Te invit pe tine și vizitatorii tăi să asculții discuțiile pornite de la lectura acestui articol acesînd link-ul : http://www.trm.md/ro/blogosfera-radio-seara-pe-on-line-cu-rodion/blogosfera-radio-seara-pe-on-line-cu-rodion-si-irina-staver/

Notă: Acest talk-show despre și împreună cu cei din lumea virtuală îl puteți asculta în fiece marți de la 20.15 la 21.00 on-line la Radio Moldova Muzical (http://trm.md/ro/radio-on-line-muzical/ )
Orice ediție înregistrată a emisiunii o veți găsi pe http://www.trm.md/ro/blogosfera-radio-seara-pe-on-line-cu-rodion/

Cu gratitudine,
Realizatorul şi producătorul
Rodion Guștiuc