mai 30, 2010

fusta III. ce face ca iubirea să fie iubire

aş vrea să pot face scheme aici. nu ştiu cum. deci voi încerca să redau într-o manieră lineară nolinearitatea. ;)

aşadar. îndrăgostirea, iubirea-pasiune, iubirea-iubire.

să mergem pas cu pas. poate că până la urmă înţelegem ce se întâmplă în capurile şi inimile noastre.

în primul rând - alegerea obiectului iubirii. cum îl alegem, îl alegem noi sau ajunge să ne aleagă el/ea pe noi.

există mai multe ipoteze, care îşi necesită confirmarea.
acelaşi Ortega y Gasset identifică o relaţie între dorinţele noastre inconştiente şi alegerea partenerului. astfel explică atracţia dintre un vagabond şi o fată de intelectuali, de ex. deci alegerea partenerului se bazează pe principiul similarităţii. vagabondajul spiritului atrage acelaşi vagabondaj. îmi place această idee.

altă ipoteză, tot clasică, spune - căutăm ceea ce nu avem. încercăm să descoperim în celălalt ceea ce ne lipseşte. şi asta interesantă.

dar, Platon, Banchetul. mitul androginilor parcă le-ar face sinteza. dacă noi căutăm jumătatea noastră, atunci această jumătatea, fiind parte din noi, este identică nouă, dar şi se deosebeşte devenind, în momentul în care zeii ne-au despărţit un Altul prin excelenţă.
De la cotituri

sursa imagine
buuuuuuuuuunnnn....
deci, cum alegem în iubire? uneori o simplă privire este de ajuns ca să înţelegem că omul a devenit obiectul. alteori o mişcare a corpului. ca asta.
De la bucuresti

uneori, ca şi in frumoasa istorie a lui Scarlet O'Hara ne trebuiesc ani ca să înţelegem ce sentimente nutrim.

să ţină oare complexitatea alegerii de complexitatea noastră? sau mai degrabă este vorba despre un instinct, în care îl simţim pe cel de alături al nostru până la oase?
cum e?
:P despre cum are loc alegerea, pe criterii de gender spun întro fustă separată. îmi trebuie pentru asta o sărbătoare specială.:) alege bărbatul sau alege femeia?
cum credeţi?

acum, aceste raporturi dintre Eu-Altul se pot structura în câteva feluri. mă voi referi la trei dintre ele, pe care le consider mai importante pentru tema aleasă. data viitoare - îndrăgostirea.

10 comentarii:

Zenu spunea...

Ciudat. Am pomenit-o și io pe Scarlett acuma recent. De ce oare? Am să mă gândesc la acest lucru mâine ;-)

fustasocratica spunea...

si eu :)
e mai comod :)
da raspunsul l-am inteles :)

Alexandru Smeur spunea...

Am studiat cite ceva despre "alegere" si am aflat unele lucruri interesante. Unul din ele e ca alegerea poate fi manipulata relativ usor si sa ramina neobservata. Mai mult ca atit, dupa ce alegerea a fost facuta, individul va gasi singur rationamente care sa sustina aceasta alegere.

http://en.wikipedia.org/wiki/Misattribution_of_arousal

Un experiment interesant - unui numar de barbati li se arata fotografii cu femei, dupa asta sunt rugati s-o aleaga pe acea care le-a placut cel mai mult. In acest scenariu, alegerile au fost repartizate uniform.

Unui alt set de barbati li s-a aratat acelasi set de fotografii, dar in timpul vizualizarii la urechile lor erau puse niste casti, in care se auzea sunetul ritmic a batailor inimii. Experimentul a fost alcatuit in asa fel incit bataile erau uniforme pentru toate fotografiile, cu exceptia uneia. Cind subiectul privea fotografia respectiva, ritmul batailor din casti se marea.

Pentru diferiti barbati (mai nu am scris 'barbari' :-), au fost alese intimplator fotografiile pentru care ritmul batailor va fi marit. Cum credeti, care au fost femeile cele mai populare in scenariul #2? ;-)

E straniu, nu? Nici macar nu erau bataile inimii lor, si in pofida acestui fapt, au fost usor ajutati sa faca o alegere "corecta".


Aceleasi rezultate au fost atinse prin alte mijloace, ex: daca in timpul unui dialog, in cafeaua persoanei respective era pusa o substanta care ii accelera bataile inimii. Ei considerau ca "wow, it must be love", cind de fapt e "misattribution of arousal".

Andi spunea...

Vai ce frumos si ce cool noul blog! sa fie intr-un ceas bun! si la multi ani :)

fustasocratica spunea...

Alex
tocmai asta incerc si eu sa spun. obiectul iubirii nu este unul intentional. ne trezim indragostiti fara sa realizam ca s-a intamplat. orice explicare a cauzalitatii nu tine. :)
deci, ce este acel ceva care ne face sa alegem pe unii si nu pe altii? :)

fustasocratica spunea...

bucur ca place :)
sa fie :)
La multi ani. andi-iola :)

Patru armonii urbane pentru micii voluptuoși « Andi Bob spunea...

[...] Opera Comică pentru Copii. Pe 12 iunie, de la ora 11,00, Grădina de Vară Giuleşti, spectacolul “Primăvara Magnoliilor”, iar pe 19 iunie, ora 11,00, “Coana Chiriţa”, ambele spectacole având-o ca invitat [...]

Napocel spunea...

Io zic că e fără alegere. Este o întâmplare

fustasocratica spunea...

chiar atat de simplu sa fie?
sau depinde de niste predispozitii interioare totusi?

Napocel spunea...

Predispoziția face doar să acepți-ntâmplarea sau să e eviți.