mai 30, 2010

fusta III. ce face ca iubirea să fie iubire

aş vrea să pot face scheme aici. nu ştiu cum. deci voi încerca să redau într-o manieră lineară nolinearitatea. ;)

aşadar. îndrăgostirea, iubirea-pasiune, iubirea-iubire.

să mergem pas cu pas. poate că până la urmă înţelegem ce se întâmplă în capurile şi inimile noastre.

în primul rând - alegerea obiectului iubirii. cum îl alegem, îl alegem noi sau ajunge să ne aleagă el/ea pe noi.

există mai multe ipoteze, care îşi necesită confirmarea.
acelaşi Ortega y Gasset identifică o relaţie între dorinţele noastre inconştiente şi alegerea partenerului. astfel explică atracţia dintre un vagabond şi o fată de intelectuali, de ex. deci alegerea partenerului se bazează pe principiul similarităţii. vagabondajul spiritului atrage acelaşi vagabondaj. îmi place această idee.

altă ipoteză, tot clasică, spune - căutăm ceea ce nu avem. încercăm să descoperim în celălalt ceea ce ne lipseşte. şi asta interesantă.

dar, Platon, Banchetul. mitul androginilor parcă le-ar face sinteza. dacă noi căutăm jumătatea noastră, atunci această jumătatea, fiind parte din noi, este identică nouă, dar şi se deosebeşte devenind, în momentul în care zeii ne-au despărţit un Altul prin excelenţă.
De la cotituri

sursa imagine
buuuuuuuuuunnnn....
deci, cum alegem în iubire? uneori o simplă privire este de ajuns ca să înţelegem că omul a devenit obiectul. alteori o mişcare a corpului. ca asta.
De la bucuresti

uneori, ca şi in frumoasa istorie a lui Scarlet O'Hara ne trebuiesc ani ca să înţelegem ce sentimente nutrim.

să ţină oare complexitatea alegerii de complexitatea noastră? sau mai degrabă este vorba despre un instinct, în care îl simţim pe cel de alături al nostru până la oase?
cum e?
:P despre cum are loc alegerea, pe criterii de gender spun întro fustă separată. îmi trebuie pentru asta o sărbătoare specială.:) alege bărbatul sau alege femeia?
cum credeţi?

acum, aceste raporturi dintre Eu-Altul se pot structura în câteva feluri. mă voi referi la trei dintre ele, pe care le consider mai importante pentru tema aleasă. data viitoare - îndrăgostirea.
Trimiteți un comentariu