CE ESTE ACEST MASTER ȘI CE VREA EL DE LA VOI :)
1. VARIANTA OFICIALĂ.
Pentru a putea explicita sintagma consiliere filosofică, voi porni de la „ce este filosofia” şi de la cele două răspunsuri clasice: pe de o parte este iubirea de înţelepciune, care ia astăzi forma unei filosofii didactico - academicizante, iar pe de alta filosofia este privită ca artă de trăi, ca stil de viaţă.
Ce-a de-a doua accepţiune a termenului
- implică chestionarea activă, receptivă, raţională şi creativă asupra fenomenului vieţii
- este un stil de viaţă, ghidat de înţelepciunea practică transmisă din generaţie în generaţie
- este un proces continuu de creare a „sinelui” în raport cu ceilalţi şi cu lumea.
În legătură cu asta, R.Walsh spune „Filosofia ca stil de viaţă este o aventură spiritual-emoţional-intelectual-fizică este o invitaţie la nemurire.”
Toate aceste elemente legate unele de altele prin cratimă, şi nu separate, cum ar părea formează cunoaşterea de sine.
2. VARIANTA PENTRU MINE, TINE ȘI ALTCINEVA
filosofia cu copiii, la care nu sunt foarte bună, dar pentru care avem oameni deja pregătiți;
consilierea filosofică, în care am înțeles câte ceva și pe care am avut ca invitat pe unul dintre cei mai buni consilieri din lume, Ran Lahav. și vom mai avea
filosofia în pușcării. Am început deja negocieri cu specialiștii occidentali. Să vedem ce iese.
Bazele consilierii (atelier)
Filosofie contemporană
Consiliere filosofică
Dialogul socratic(atelier)
Filosofia cu copiii
Luarea deciziilor (atelier)
Analiza acţiunii comunicative
Gandirea critică
Coaching
Strategii ale libertăţii
Marketingul comunicării
Psihopatologie/Psihologie cognitivă
Mentalităţi şi imaginar/Hermeneutica basmului
Programare neurolingvistica (atelier)
Despre autorizare. Special pentru Maria. J
Dosarul pentru autorizarea programului se depune la Rectorat, apoi, după ce este confirmat de către Senat, se depune la minister. Dacă este un dosar bun (există o serie de cerințe pentru autorizare), primim acordul. Cam asta a fost calea. Cel mai greu însă nu este ministerul, ci rezistența filosofilor din tagma – Filosofia este atât de serioasă, încât nu mai știe să râdă de ea însăși – cea mai gravă atitudine posibilă. Anul acesta am reușit! J
Din cauza asta, este extrem de important să reușim. Anul viitor vrem să îl propunem ca Joint degree cu universități europene. Dar pentru a o face, avem nevoie de calitate.
Va fi propus în programul Erasmus Mundus Cooperation Window Lot 6. lansarea programului începe în 1 iunie. Orice student din UE poate aplica la el prin acest program de mobilitate.
Suntem o echipă multidisciplinară, deschisă și cu multă inițiativă.
Acum, aș vrea un feedback de la voi. Ce ați vrea să fie acolo, cum să fie la master, tot tot ce aveți de spus. E important acum J
8 comentarii:
felicitari! exista o motivatie reala de a merge la masterat. important e sa se aleaga un staff de profesori buni. (nu neaparat academicieni) intalnit asemenea oameni.
multumesc!
sa va alege Dorel. este deja ales :)
doar unul cu plete sure de timp..nu pot sari peste el
in rest - freedom and thinking :)
Aici ar trebui sa scrie cei care sunt implicati sau vor...
Eu m-am oprit la frumoasa explicatie data filozofiei "filosofia este privită ca artă de trăi, ca stil de viaţă" sau "iubirea de intelepciune"
Dintre unitatile de curs mi se pare important "Coaching" - in America e la mare voga. Oameni care sa te orienteze în viata. Da mi-ar fi prins si mie bine la momentul initial... acuma e cam târziu... m-am format cum am putut.
Mi se pare interesant - si o sa citesc orice expui. Numai bine Angela. O seara frumoasa.
Angela, mersi pentru detalii:)
mi se pare interesant sa ai un subiect separat pentru gindirea critica. SI ma uit cu nedumerire la 'strategii ale libertatii'...pentru ca nu prea imi dau seama ce ar putea fi (daca e filozofie sau teorie politica sau..). Dar in fine..Daca ar fi sa ma inscriu eu la acest program cred ca mi-as dori si ceva psihanaliza. asta imi vine in minte pentru moment. ma mai gindesc si poate revin cu alte chestii. De fapt, cel mai greu mi se pare sa predai suficienta filosofie (pentru ca trebuie sa stii destula...) si in acelasi timp suficienta tehnica de consiliere...Intr-un singur an!Probabil veti accepta doar candidati cu baza solida...Apropo, unde as putea citi despre criteriile de admitere?
dar in general mi se pare un program foarte interesant, eclectic, ceea ce e bine pentru un master. mult succes!
Mariutza franceza :)
aici ar trebui sa scrie fiecare om care doreste. si iti mutumesc pentru semn. La aceasta etapa astept feedback pe proiect, mai tarziu fac un blog doar pentru studentii de la acest master si ii intreb acolo, desi stau si ma gandesc cum sa ma separ pe mine de...mine...
stiu ca acest Coaching e la moda. e mai simplu decat CF in general. nu opereaza cu concepte, nu este interesat de conceptia despre lume. e un gen de retetar. dar e bun. si vrem sa oferim studentilor de la acest master reala posibilitate de a alege.
:) mai apar si cu cate un post de poezie. si ea este eu. :) si nu am uitat despre echilibru, inca il caut :)
Maria
(doua Marii!!!)
iti multumesc pentru comentariu.
le iau pe rand:
1. Gandirea critica e atat de importanta ca si competenta ca nu puteam sari peste ea
2. Strategii ale libertatii este curs de filosofie contemporana pe probleme de libertate. iti spun mai jos de ce avem nevoie de el
3. ma gandesc la psihanaliza. e un curs pe psihanaliza si budism la filosofi, ma gandesc ca mai degraba pe acesta sa il plasam undeva
4. MASTERATUL ARE 120 CREDITE, DECI 2 ANI :)
5. ai dreptate, e greu sa le combini. vom incerca insa. va fi mult de lucrat individual insa. daca zici ca esti ready pentru asta - esti binevenita :)
e o provocare asta pentru cei care vor sa faca ceva realmente.
6. pe criterii de admitere.
www.usm.md admitere 2008, la fel se va intampla si anul acesta. admiterea incepe in 16 iulie.
pe subiecte la admitere mai vorbim
noapte buna :)
3.
angela,
raspund tirziu, am fost cam ocupata..
1.pai niciodata n-as fi sugerat ca gindirea critica nu e importanta. ma miram doar ca aveti un subiect separat pentru ea. in mai toate cursurile pe care le-am luat dezvoltarea gindirii critice era parte din scopul didactic, dar niciodata n-am vazut un curs special...sunt surprinsa, atit:)
5. cu mare drag, dar acum nu pot. incerc sa ma descurc cu propriul master,si inca mai am..:)
6. in general ma tenteaza mult acest program. daca nu acum, poate mai tirziu. si probabil de la distanta. de aceea ma vor interesa la un moment dat si detaliile admiterii la fara frecventa.
in general te-am intrebat despre formalitati pentru a-mi crea o impresie despre cit de rigide sunt institutiile de la noi, ca tot aud de la altii ca sunt imposibil de intolerante la noutate. ma interesa, de ex, cit e de greu sa initiezi un program absolut nou si sa dobindesti aprobare, si cita libertate ai, si daca poti, de ex, sa pui chiar tu conditii speciale pentru admitere...In fine, asta era motivatia intrebarilor. sper ca n-am fost prea pisaloaga sau indiscreta:)
da, si m-am mai gindit la o chestie, la rubrica 'recomandari si feedback'. cred ca mi-ar placea sa fie mai multa etica si axiologie. si sa fie explorata relatia dintre ele. pentru ca aceste ramuri ale filosofiei (vai ce scolaresc suna!) ilustreaza foarte bine cum se aplica teoria in practica, si pentru ca in general ne invata sa punem intrebari fundamentale despre imaginea despre sine si lume. Afara de asta, se pot invata multe asistind la un dialog intre diferite teorii morale si axiologice.practic,fac sugestia asta pentru ca cred ca in filosofia morala se vede foarte clar (mai clar ca in alte domenii)interesul existential fata de filosofie...Poate n=am fost prea clara. poate revin mai tirziu.
mi-am facut curaj sa semnez cu numele complet...desi sunt inca timida..
Maria
ma bucura curajul :) multumesc pentru incredere.
ma voi gandi la ce mi-ai scris. e important sa am un feedback constructiv. ba, ai fost foarte clara si iti multumesc. ma voi gandi foarte serios la asta.
pe gandire critica. initial era incadrat in cel de dialog socratic, dar am considerat ca aceste abilitati trebuisc dezvoltate in mod deosebit la noi.
despre cat e de greu sa initiezi un asemenea program o sa iti povestesc cum am un pic de timp, ok? pe detalii.
Trimiteți un comentariu