mai 24, 2009

revin MASTER IN CONSILIERE FILOSOFICA

CE ESTE ACEST MASTER ȘI CE VREA EL DE LA VOI :)

1. VARIANTA OFICIALĂ. 

Pentru a putea explicita sintagma consiliere filosofică, voi porni de la „ce este filosofia” şi de la cele două răspunsuri clasice: pe de o parte este iubirea de înţelepciune, care ia astăzi forma unei filosofii didactico - academicizante, iar pe de alta filosofia este privită ca artă de trăi, ca stil de viaţă.

Ce-a de-a doua accepţiune a termenului 

-        implică chestionarea activă, receptivă, raţională şi creativă asupra fenomenului vieţii

-    este un stil de viaţă, ghidat de înţelepciunea practică transmisă din generaţie în generaţie

-      este un proces continuu de creare a „sinelui” în raport cu ceilalţi şi cu lumea.

În legătură cu asta, R.Walsh spune „Filosofia ca stil de viaţă este o aventură spiritual-emoţional-intelectual-fizică este o invitaţie la nemurire.”

 Toate aceste elemente legate unele de altele prin cratimă, şi nu separate, cum ar părea formează  cunoaşterea de sine. 

                       2. VARIANTA PENTRU MINE, TINE ȘI ALTCINEVA

              Consilierea filosofică este de fapt începutul căutării. M-a învățat să îmi pun întrebări, să înțeleg ce înseamnă să fiu autentică, sinceră cu mine însămi și cu alții, până unde pot merge în tentativa de a-l înțelege pe celălalt. am structurat un plan de învățământ pe modelul formării de competențe. mă interesează ca întrebarea filosofică să ajungă în fiecare student. 

 nu voi spune că este un masterat facil și ușor de făcut. vom avea de realizat multe proiecte, vom încerca să pătrundem împreună pe piața muncii și să promovăm profesia de filosof practician.

 unul dintre obiectivele la care țin mult este să dezvoltăm trei direcții: 

filosofia cu copiii, la care nu sunt foarte bună, dar pentru care avem oameni deja pregătiți; 

consilierea filosofică, în care am înțeles câte ceva și pe care am avut ca invitat pe unul dintre cei mai buni consilieri din lume, Ran Lahav. și vom mai avea

filosofia în pușcării. Am început deja negocieri cu specialiștii occidentali. Să vedem ce iese.

 La nivel de organizare. Este un master în care libertatea de gândire este centrală. Dar și motivația interioară și capacitatea de a respecta opinia celuilalt. Prerechizitul este doar unul: DORINțA DE A CUNOAșTE șI DE A TE CUNOAșTE

 UNITĂȚI DE CURS: 

Bazele consilierii (atelier)

Filosofie contemporană

 Consiliere filosofică

Dialogul socratic(atelier)

 Filosofia cu copiii

 Luarea deciziilor (atelier)

Analiza acţiunii comunicative

 Gandirea critică          

Coaching

Strategii ale libertăţii

Marketingul comunicării

Psihopatologie/Psihologie cognitivă

Mentalităţi şi imaginar/Hermeneutica basmului

Programare neurolingvistica (atelier)

 Despre autorizare. Special pentru Maria. J

Dosarul pentru autorizarea programului se depune la Rectorat, apoi, după ce este confirmat de către Senat, se depune la minister. Dacă este un dosar bun (există o serie de cerințe pentru autorizare), primim acordul. Cam asta a fost calea. Cel mai greu însă nu este ministerul, ci rezistența filosofilor din tagma – Filosofia este atât de serioasă, încât nu mai știe să râdă de ea însăși – cea mai gravă atitudine posibilă. Anul acesta am reușit! J

Din cauza asta, este extrem de important să reușim. Anul viitor vrem să îl propunem ca Joint degree cu universități europene. Dar pentru a o face, avem nevoie de calitate.

Va fi propus în programul Erasmus Mundus Cooperation Window Lot 6. lansarea programului începe în 1 iunie. Orice student din UE poate aplica la el prin acest program de mobilitate.

Suntem o echipă multidisciplinară, deschisă și cu multă inițiativă.

Acum, aș vrea un feedback de la voi. Ce ați vrea să fie acolo, cum să fie la master, tot tot ce aveți de spus. E important acum J

Trimiteți un comentariu