mai 09, 2010

transfer de fuste. I. nevoia de iubire

vorbeam de multe ori cu prietenii mei, că ar fi interesant să fac un curs pe seducţie. azi, întro discuţie cu Alex am primit un link.
am citit, am curăţat şi în loc să mă apuc de ceea ce ar trebui am decis să vorbim puţin. despre seducţie.

nevoia de iubire se manifestă diferit. despre tipuri de manifestări vom vorbi mai târziu, într-un alt post. ea ţine în mare măsură şi de viziunea proprie legată de acest afect. sau sentiment. sau pasiune. sau ideal. sau multe multe altele.

să încercăm acum să vedem care sunt mecanismele care generează nevoia tot nu are rost. sunt tot felul de teorii psihologice care o fac mai bine decât aş înşira-o eu aici.

pe mine, însă ca şi pe voi, în momentul în care aveţi în faţă potenţialitatea unei relaţii, mă interesează CUM-ul seducţiei. mulţi dintre noi ştiu să atragă partenerii în roiul relaţiei, dar nu ştiu să îi păstreze. alţii nici măcar nu îndrăznesc să facă ceva pentru a obţine ceea ce îşi doresc.

codoban.. prima regulă în iubire este dublă- FĂRĂ SPERANŢĂ şi FĂRĂ GRABĂ.

să descifrăm.
fără grabă azi. fără speranţă data viitoare.


sursa imagine
în momentul în care facem o pasiune pentru cineva, percepţia timpului devine mai acută. nu mai ţinem cont de incapacitatea noastră de a-l dirrija. căutăm fiinţa pe care o dorim, încercăm să o absorbim. timpul, devine în acest moment, duşmanul cel mai duşman.

citisem undeva, cred că la Ortega y Gasset, că iubirea este cea mai plictisitoare ocupaţie. întrebaţi-vă asupra acestei expresii. spunem de o sută de ori pe zi te iubesc, sunăm, provocăm. deci, plictisim în cel mai odios hal posibil. la un moment dat, toate intrigile legate de personalitatea noastră se transformă întro frică de plictiseală. şi pierdem teren.

e şi mai urât în cazul în care încă nu avem un răspuns clar vizavi de dorinţa ce ne arde din interior.
de ce m-ar interesa un peşte, pe care l-am prins deja? ce să fac cu el?
aţi fost în aceaste ipostaze.

pasiunea, şi toate celelalte forme ale iubirii ne sunt date ca să devenim Unul, sau mai frumoşi, sau mai buni. dar ea, ca şi alte tipuri de ocupaţii umane, este o techne. are reguli şi cadre ale calităţii.
cercul Deming
1. planifică
2. acţionează
3. evaluează
4. planifică
acţionează şi aici. exact ca în strategiile educaţionale.
despre aceste reguli, şi alte şmecherii voi vorbi în Fustele de pe acest blog.

până atunci, întrebarea mea este: vreţi o relaţie frumoasă, aşa cum o vedeţi fiecare dintre voi? credeţi cumva că asta se rezolvă de la sine?
dacă da, să nu vă mai uitaţi la voi în palmă şi să ziceţi că nu aveţi noroc,

De la cotituri


de întrebarea asupra propriei fiinţe e vorba.

dedicaţie specială: celor care visează, dar ştiu că şi visul este o tehnică specială: http://www.youtube.com/watch?v=yXo_QZOA6p8

3 comentarii:

alex-cosmescu spunea...

iiiiiiiii :)

ap eu tare ma bucur. cand organizezi cursul? :P

daca imparti totul in 3 faze - atractia initiala, seductia si relatia - pentru fiecare exista o serie de pasi concreti.

mie imi e cel m usor sa pornesc atractia - si intuitiv, si 'planificat' - dar dupa aia fie imi fac sperante :) fie ma grabesc :) si stric totul.

deci fara speranta si graba.

si da, vreau o relatie frumoasa - si pt mine asta implica taaaaaaare mult. am niste cerinte fff intoarse si stranii referitor la ce-i aia o relatie buna - niste criterii exacte, daca vrei :)

si e greu cu ele. dar si fara ele tot greu e :)

cris spunea...

:)
fine post
am ajuns recent la o concluzie ingrozitoare - relatsiile mele toate seamana inde ele shi defapt, toate incep magic, se construiesc perfect shi se sting la acelashi moment - de plictis de bine, cand e totul monoton de frumos shi intervine ceva incantator shi urat de nou shi da totul peste cap
lucrez la incercarea de a trece peste aceasta etapa fatala
of! nu-i ushor

shi la tema criteriilor lui Sandu - tare vreau sa te indragosteshti nebuneshte de sa uitsi ca ai avut candva criterii shi sa-mi povesteshti la o cafea cum e :)P
mi-e tare dor de Sandu indragostit defapt

fustasocratica spunea...

Alex.
criteriile pentru relatii sunt diferite de criteriile pentru alegerea persoanei. este adevarat ca depinde si de omul cu care esti. dar, de obicei, noi suntem cei care atragem un anumit tip de evolutie, Cris are dreptate.
si degeaba avem criterii pentru relatie, daca tot noi suntem acei care facem tot posibilul ca relatia sa nu intruneasca niciodata criteriile :)

ideea structurii cursului imi place.

Cris,
sa ajungi la concluzie nu este chiar atat de rau :). doar ca adeseori, n cautarile noastre consideram ca ne vom descurca singuri. dar riscam sa ne inchistam in propria conceptie despre lume, si ajungem intrun cerc vicios. din aceasta cauza, merita sa ne punem intrebari impreuna. sa gandim impreuna :)

si eu as vrea sa il vad pe Alex indragostit. dar cred ca el este deja :). eu pur si simplu as vrea sa il vad pe alex.

aaaaaaaa...Cris. ai citit E. Berne? nu partea cu tranzactiile ci cu jocurile? recomand cu caldura, pentru descoperirea paternurilor pe care le cauti in tine. va fi un suport.