decembrie 21, 2012

fusta 36. cum să te eliberezi de tine

suntem gheme. creștem o dată cu complexele, durerile, trăirile, supărările și bucuriile noastre. cu cât trece mai mult timp, cu atât devenim mai mari. și problemele care rămân în centru devin mai mari. pentru că centrul devine mai mare.

pot sau nu pot face ceva depinde de acest eu-ghem, care la un moment dat ne gâtuie visele. pe unii îi sufocă orgoliul, pe alții neîncrederea. alt grup este sufocat de dorința de a face bine. altul de ură și răutate. se numește cordon ombilical al eu-lui nostru.

apar tot felul de teorii și practici, care spun - ego nu există, sau - tu poți face orice, pentru că mintea ta este structurată într-un anumit fel.

suferința rămâne aceeași. praguri pe care nu le putem depăși. fiecare cu al lui. singur.

care este soluția? cum să ieși din tine?

1. exercițiu de scoatere a nodului din gât.
       când te gândești cum e să faci ceva, care contravine ghemului din tine, apare un nod în gât. sau în piept. printr-un exercițiu de imaginație varsă-l. să iasă în afara ta. apoi, colorează-l. fă din el un curcubeu și scrie pe un cuvânt, care de obicei îți trezește sentimente pozitive. repetă asta. apoi, atunci când va trebui să faci, dacă nodul apare, repetă exercițiul.


2. răul vine din ignoranță, spune Socrate. greșim pentru că nu cunoaștem, nu pentru că avem intenții negative. Socrate vorbea despre răul pe care îl facem altora. eu zic că tu îți faci rău tot din ignoranță. sunt lucruri pe care nu le știi despre tine. multe. cu cât mai bine te cunoști, cu atât vei fi mai puțin ignorant/ă. urmărește-ți reacțiile, analizează - te. notează. de ce se întâmplă Asta cu mine?
dacă apar atitudini din partea altora, evenimente sau hz ce, care se repetă, caută acolo problema.


3. nu aștepta. nu spera. sună morbid. dar așteptările și speranțele ne apropie cel mai mult de ghemele care stau în centrul ego - ului. învață să accepți fiecare clipă. fiecare om. e greu. dar posibil.


4. exercițiu de acceptare de sine.
   cel mai simplu e să spui - trebuie să te iubești pe tine. mie când îmi spune cineva asta - turb. cum dracu se face asta? - mă întrebam.
pot doar să spun cum am făcut eu.
- am învățat să greșesc și să îmi pară rău, dar să știu că am dreptul să o fac
- am învățat să stau singură și să îmi placă
- am învățat să nu fac ceva forțat, pentru că alții spun că trebuie. iar dacă îmi ma scapă câteodată, mă reîntorc la ideea că am voie să greșesc.
- am învățat că va veni o zi, când nu voi mai fi. și că anii se duc.
- am învățat că dacă dăruiesc, nu înseamnă că oamenii trebuie să îmi dea ceva înapoi


eliberarea de sine are loc doar atunci când știi că poți. sau dacă nu știi - simți. sau dacă nu simți - presupui. sau dacă nu presupui - crezi. și dacă nu crezi - citește încă odată tot. cu inima deschisă și fără ghem. eliberarea de sine înseamnă eliberarea de ghem.

sursa
Trimiteți un comentariu