noiembrie 28, 2012

fusta 33. despre ce să faci dacă celălalt fuge

în mod normal, aș vorbi  despre strategii de seducție. în mare parte și foarte tehnic ele ar putea rezolva toate problemele noastre legate de iubiri în care sentimentele ne sunt ignorate/călcate în picioare sau batjocorite.

în acest caz, se procedează la tehnici preluate din economia relațiilor.

tehnica furtului, în care te comporți ca un măgar/măgăriță plin/ă de sine și atragi atenția celuilalt asupra ta prin faptul că ești deosebit/ă și untouchable. se merge mult pe ideea că oamenii doresc. și dorințele lor sunt folosite pentru a îl/o prinde în capcană pe ființa iubită: trezirea instinctului de vânător, sugerarea faptului  că tu ești exact ce își dorește și tot așa. furi instinctele celuilalt și te joci cu ele. e simplu. necesită multă stăpânire de sine și echilibru. dacă ai clacat însă o dată, a doua oară nu există. aici e nevoie să țineți minte: omul crede doar în ceea ce îi place.

tehnica darului, în care te transformi într-un mieluț, care oferă. fără a cere nimic înapoi. dai și dai și dai până celălalt devine dependent de darurile tale. tocmai din acest context este ruptă expresia Darul este un obiect cu prețul ascuns. se crează o relație de dependență, în care celălalt regăsește iubirea maternă necondiționată. și aici e simplu. la un moment dat însă ne putem trezi că această dăruire obosește.

și mai sunt tehnici. prin care fiecare om poate fi făcut să te iubească. pasional și la nebunie.

dar

nicio relație de tipul acesta nu funcționează în termeni ergonomici. adică unul dintre cei doi ajunge să fie nefericit.

și atunci: cum lupți cu fricile celuilalt? cu fuga lui/ei? 

1. fie accepți că celălalt îți poate fi doar prieten. și atunci îl ajuți să treacă peste poduri. riscul este că atunci când va trece - nu va avea nevoie de tine și va pleca. cel mai mult probabil că așa se va întâmpla.

2. îți găsești ocupație. care să îți umple timpul. și golul. dar ajută pe termen scurt. riscul ca același tipaj să revină în viața ta este foarte mare.

3. trăiești dez-iluzia. încerci să înțelegi de unde vine această tendință de a te îndrăgosti de anume acest tip de oameni. deconstruiești. gândești asupra ta. și mergi înainte. cel mai dificil. cel mai de impact. oricât de mult ai încerca sî rezolvi problema celuilalt, fricile lui/ei nu vei face decât să te pierzi pe tine. și dintre toți oamenii din lume - tu pe tine te ai.

ps. citesc acum Lapte negru de Elif Shafak. recomand.

sursa imagine


2 comentarii:

ajnanina spunea...

hei, si eu citesc aceeasi carte :) haioasa si tonica... mesajul e bun: depresia trece, inspiratia se intoarce si instinctul matern invinge...

cand celalalt fuge, bucura-te! (zic eu, egoist vorbind, pentru ca numeni nu fuge de mine acum...)

Unknown spunea...

cand celalalt fuge - bucura-te :) buna de tot asta!