iulie 24, 2011

Fusta VIII. cum exact să îl faci pe omul-țintă să se simtă inutil, vulnerabil și totodată fericit că sunteți.

continuăm cu rețetarul.

să îl faci pe celălalt să devină dependent nici nu e atât de greu. ați văzut deja.

numai că dacă va dura puțin, dependența nu are niciun rost. sclavii se creează pe viață, nu pe segmente de ani.
Pentru a face durabilă relația, aveți nevoie să îl faceți pe celălalt să se simtă inutl, vulnerabil și fericit că sunteți.

să descifrăm elementele-cheie în Legământul Adevăratei relații de dependență:

a. Inutilitatea.



de fiecare dată când vă dă un sfat sau încearcă să vă spună ceva legat de relație - spuneți-i clar și răspicat: ce înțelegi tu? (ești prea tânăr/ă, prea bătrân, nu ai experiență în acest domeniu, etc). faceți astfel încât să nu fie capabil/ă să vă contrazică.

după ce ați îndepărtat toți potențialii prieteni, nu va avea pe cine să mai sune sau cui să ofere ajutorul.
va deveni inutilitatea în sine - dedicată numai și numai dvs.

b. vulnerabilitatea.


sursa  

se educă prin crearea legăturii mentale dintre țintă și dvs. având certitudinea că ținta este vulnerabilă, adică tresare la simpla idee că ar putea rămâe singur/ă toată viața, ajungeți să pronunțați cuvintele magice: fără mine ai fi un nimeni. eu te-am ajutat atât, dacă pleci de la mine - ajungi pe sub garduri. e foarte important să creați imagini vizuale. ținta se va vedea pe sine cu părul încâlcit, cu hainele rupte, zăcând sub un gard cu o stilcă de votcă ieftină alături. cine ar dori să ajungă întro astfel de poziție? nimeni. și atunci, va sta alături de Stâlpul identității proprii. adică de dvs.

până ca această frază să acționeze e însă un drum lung și anevoios.
1. alegeți o calitate a omului, cea pe care alții o apreciază mult - și atacați-o ori de câte ori puteți. nu uitați să cuprindeți ținta după fiecare critică. trebuie să înceapă să simtă că sunteți singurul/a care îl înțelegeți cu adevărat. restul - sunt o gașcă de profitori sau de proști.

2 în cazuri rare, la început, aplicați violența verbală sau fizică. aruncați-i lucruri, care ar fi inutile pentru dvs, dar dragi țintei. apoi, de fiecare dată, lansați-vă în explicații de tipul - am reacționat astfel pentru că nu mai rezistam, sau pentru că nu știam ce să fac, sau pentru că - ce vrei? așa am fost educat, am văzut acasă numai așa. nu uitați faimoasa expresie: PROMIT SĂ MĂ SCHIMB. vei vedea, am înțeles că te iubesc și nu se poate trăi așa. te voi face fericit/ă. doar știi că sunt singurul/a care te poate face fericit.

3. nu uitați după o criză de gelozie, sau de violență să faceți o nebunie romantică: poezie, teatru, excursii inedite. asta ca să întăriți convingerea că vă puteți schimba și că știți să oferiți.

4. treziți-i mila. nimeni nu poate rezista dacă o faceți pe victima măcar uneori. puteți ajunge în cazuri extreme la șantajul suicidului. dar nu la începutul relației. riscați să pierdeți ținta. are prea mult curaj. apoi, puteți chiar să tăiați o mică parte a prețiosului dvs. corp. aceasta va fi legătura de sânge dintre voi doi. omul nu va risca să aibă o moarte pe conștiință.

5. dacă, cumva, vreo dată, dorește să plece și planul riscă să fie pierdut - insistați. aplicați orice tehnică, numai nu forța fizică, despre care scriam înainte. stați cât mai mult timp pe lângă om. să nu aibă posibilitate să se elibereze.

6. foarte important!!! HĂRȚUIȚI. dacă nu veți face asta, există posibilitatea unei rupturi bruște. atacați tot - calitatea rațiunii, valorile, sentimentele, visele țintei. pe loc gol va fi mai ușor să vă construiți propria păpușă.

veți avea alături un om fericit că sunteți.
succese

ps. data viitoare vorbim despre cum se iese din asemenea relații. cu greu, cu frică, atent. dar sigur. data viitoare. până atunci - baftă celor care s-au recunoscut pe sine. mai aveți răstimp să adăuați plus valoare.

6 comentarii:

Iurie spunea...

Reteta e buna, dar poate fi aplicata numai dupa ce a fost pusa deja o temelie a dependentei. Daca o pui in functiune din start, va duce la ruptura. De fapt, dependenta se creaza dupa regula "piciorului in prag", treptat si subtil. Se incepe cu obtinerea renuntarilor mici la personalitate, in dimensiunile mai putin importante pentru "tinta" (vorba ta). Se creaza un nou set de referinte, se destituie si compromite lumea veche si oamenii apropiati. Ca mai apoi sa se ajunga la manevre "in tromba" asa cum le-ai descris. Ai uitat sa adaogi un element foarte important, fara de care se naruie toata schema - "stimularea pozitiva". Aceasta trebuie sa vina aiurea, astfel ca tinta sa nu aiba nici odata certitudinea cind va fi apreciat pozitiva (stimulat). Exemplu clasic, este sexul "daruit" de femeie, imbinat cu refuzuri fara nici un sens. Stimularea aleatorie, il face pe om dependent de asteptarea aceateia si in acelasi timp, nu-i permite sa formuleze un sistem de apararea, dat fiind lipsa logicii in actiunile manipulatorului.

fustasocratica spunea...

ziceam pe fb ca voi scrie despre asta la retetarul pentru ținte. și mi-ai dat o idee sa scriu si despre jocurile lui Berne. e vorba de aplicarea sistemului de rationalitate semnificanta. dar ai dreptate

tarabara spunea...

Am vazut si un film Polonez din 2006, foarte bun, depresiv si ilustrativ a ceea ce spui, http://www.kviff.com/en/films/film-archive-detail/ Unde egoism e, nimic nu e.

fustasocratica spunea...

da. nu e. depinde insa cum privesti egoismul. :) si ce vrei de la el :)

ce film? linkul deschide doar pagina de start

tarabara spunea...

Imi pare rau ca nu se deschide. Se numeste "Plac Zbawiciela", adica piata salvatorului sau asa ceva. Este despre o familie din anii '90 si cum ajung sa-si piarda apartamentul si tot se tortureaza unul pe altul, pe copii, pe toti din familie... A fost nominalizat la Karlovy Vary Film Festival si la altele. Poate se deschide aici http://www.kviff.com/en/films/film-archive-detail/20071761-saviorrsquos-square/ si aici http://www.youtube.com/watch?v=RCGP39dXJMk

fustasocratica spunea...

:) merci. il caut ;)